zelf een Interieurplan maken

Hoe maak je zelf de perfecte kinderkamer?

 

Stappenplan

1) Opruimen. Maak het kamertje leeg en schoon.

2) Opmeten. Maak een plattegrondje van de ruimte. Probeer deze op schaal te doen. (veelgebruikte schaalvoering is  1:10, 1:20 of 1:50) (Vergeet niet de hoogte aan te geven en waar ramen en deuren zijn en hoe die open draaien.) Tip: Vaak helpt het  om vanuit ieder hoek een foto te nemen. Zo kun je goed zien hoe de ruimte is en wat het kan of  is geworden

3) Lijst van Eisen. Bedenk wat je praktisch gezien met de ruimte wilt bereiken. Is het een babykamer, dan wil je dat de kamer geschikt is om in te slapen, verschonen en kleding opbergen. Maar misschien ook voeden, troosten en spelen. Dus wat zijn de functie-eisen. De lijst van eisen vertaalt zich in een lijstje van de meubels die je een plekje wilt geven. Teken deze in je plattegrond. (standaard maten zijn:  wiegje  40×80, ledikant 60×120, éénpersoonbed 90×180, globale maten commode ~55×110, kledingkast ~55×120, stoel  ~50×50, fauteuil ~80×50) Tip:  Vaak helpt het om de meubels in schaal te tekenen en uit te knippen. Zo kun je lekker schuiven in je plattegrond. 

4) Lijst van wensen.  Welke sfeer wil je het kamertje meegeven? (denk aan retro, vogeltjes, romantisch, stoer, modern, kleurrijk, speels, dierenthema, eigenwijs, sloophout) De wensen vertalen zich in een echte beleving die jouw kamertje speciaal maakt. Misschien wil je wel je eigen babybedje hergebruiken. Of een plekje creeëren waarin een grote babyfoto een plaats krijgt.  De sfeer en beleving wordt bepaald door de basis, het grote gebaar en de accessoires.

5) Bepaal de basis. Dit zijn de grote kleur- en materiaalvlakken.  Wat leg je op de vloer? En welke kleuren wil je gebruiken op de muren, plafond en kozijnen.  Tip: schilder nooit alle muren in dezelfde kleur of behang ze nooit allemaal met één print. Vaak wordt het dan te druk. Kies één muur die je een kleur of print geeft.  Dit is vaak de muur die je als beste ziet als je de kamer binnenkomt. 

6) Het grote gebaar. Wat een aanprekende kinderkamer onderscheid van een ander is vaak het grote gebaar. Dit is hoe je de sfeer of het thema vertaalt in een groot vlak of een eyecatcher. Groot vlak: Denk dan aan een muurprint/sticker/behang  of stoffering. Zoals gordijnen, vloerkleed en beddengoed (tip: soms werkt het ook heel goed om losse panelen te behangen,bekleden en deze aan de muur te bevestigen, zonder de hele muur te hoeven bewerken) Een Eyecatcher kan zijn:  een aparte kast, retro loopauto,aparte lamp, legerkist, spreuk aan de muur.

7) Accesoires. Last but not least zijn de accessoires. De aankleding maakt dat het kamertje echt af is. Probeer wat budget vrij te houden hiervoor, omdat dit vaak als minder belangrijk wordt geacht. Terwijl de eindstyling toch vaak het echte verschil maakt. Vaak probeer ik hierin ook een paar leuke en grappige dingetjes te kiezen. Die noem ik dan de knipoogjes. Probeer het kamertje te stylen naar het thema, maar stop er ook eigen persoonlijke dingen in. Combineren is het toverwoord. Tips: combineer ‘volwassen’ producten met de kinderdingen. Denk dan bijvoorbeeld aan een sierkussen met quote, stoere opbergkist, kandelaar, bloempot etcetera. Ook altijd leuk zijn fotolijstjes met eigen zwartwit kinderfoto’s. En probeer te voorkomen dat het kamertje niet gevuld raakt met roze en blauwe frutsels die je cadeau krijgt.

Wil je persoonlijk advies... neem vrijblijvend contact op

Voor vragen kun je altijd met mij, Patricia, bellen 06 4413 7781

Contact